De palmboom is zo ongeveer 80 miljoen jaar geleden ontstaan. Dat is bepaald door de fossiele opgravingen, waar de archeologen palm fossielen hebben ontdekt. Deze palmbomen zijn gedateerd te hebben geleefd tijdens de Kretenzisch periode. De palmsoorten die vandaag de dag bekend staan bij ons zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan.

Ook zeggen deze opgravingen iets over het klimaat van die tijd, omdat palmbomen namelijk niet kunnen leven onder extreme kou en een aantal soorten palmbomen kunnen ook niet leven onder extreme warmte.

Wanneer de bomen begonnen te cultiveren

De oudste bekende gecultiveerde palmboom is de Dadelpalm. 4000 jaar voor Christus is deze palm tegengekomen te zijn gebruikt voor bij de bouw van een tempel voor een maangod. Palmbomen worden dus al zo 6000 jaar gecultiveerd. In die tijd zijn palmbomen om verschillende redenen gecultiveerd, om extra bijzondere soorten te krijgen: het uiterlijk, de statige grote gezonde sterke palmbomen maken een plek hele mooi, bijvoorbeeld op een strand, of een zwembad, of in een paleistuin). Maar het kan ook vanwege de vruchten, de heerlijke dadels van de dadelpalm, of de lekkere voedzame kokosnoten van de kokospalm, maar er zijn nog meer soorten vruchten.

De bekendste palmboom

De allerbekendste palmboom, is uiteraard de kokospalm. Deze statige mooie palmboom produceert echte grote harde kokosnoten, die gevuld zijn met kokos aan de binnenkant, maar ook met het gezonde lekkere kokossap.

De kokosnoot is grotendeels aangepast aan de tropen en wordt ook wel geassocieerd met de kust en dus met land in de buurt van de zeespiegel. Maar de kokosnoot komt in sommige landen ook wel voor op de grote plantages in het binnenland van het land en het wordt ook nog vaak gezien in de uitlopers van de bergen. De kokospalm kan echter niet veel vorst verdragen, noch van extremen van overstromingen of droogte. Kokosnoten komen meestal voor in het zand, maar kunnen ook op een grote verscheidenheid aan bodems worden gekweekt.

Door Redactie